NL FR EN

Covid 19

Voor ieders veiligheid in onze gebouwen:

Het dragen van een masker blijft nuttig wanneer u hoest. In ziekenhuizen is het momenteel niet verplicht, maar dit kan veranderen wanneer meer gevallen zich voordoen.

Isolatie en ziektedagen

Doe bij klachten eerst een zelftest (gekocht bij de apotheek). Indien positief, is verplichte isolatie in geval van een positieve COVID-19-test niet langer van toepassing.
De kenmerken van het virus zijn echter niet veranderd en besmette personen kunnen tot 10 dagen na de diagnose besmettelijk zijn. Daarom blijft het uiterst belangrijk om maatregelen te handhaven in geval van  symptomen of in geval bij een positieve COVID-19-test:

  • Thuisblijven bij ziektesymptomen (vb hoesten).
  • een mondmasker dragen
  • contact met kwetsbare personen vermijden
  • drukke plaatsen vermijden

Attesten voor ziekte en afwezigheid op werk of school vergen een raadpleging. Wanneer u onmisbaar bent op werk of op school, kan u vroeger terugggaan met masker en goede handhygiëne en mits het mijden van grote groepen. 

Na 7 dagen doet u best weer een senltest/ een negatieve test komt meestal overeen met het einde van uw besmettelijkheid. Indien nog positief, herhaalt u de test best enkele dagen na elkaar. Wanneer u negatieve sneltesten hebt, kan u weer sociale contacen hebben , ook werk en school, zonder speciale maatregelen, al blijven enkele dagen voorzichtigheid aangeraden.

De maatregelen die in zorginstellingen gevolgd moeten worden, staan in het advies van de Hoge Gezondheidsraad van 12 mei 2023. Dit geldt ook nog najaar 2023 en begin 2024.


Vaccinatie:

Eind 2023 - begin 2024 worden vaccinaties tegen Covid gegeven in sommige apotheken en bij de huisarts.

De COVID vaccinaties lopen stilaan ten einde. Wij bieden nog COVID-vaccinaties aan op 6 en 20 december. Indien u nog een vaccin wenst dan dient u uw afspraak telefonisch vast te leggen.

Wij kunnen - zoals alle huisartsen - enkel aan bedlegerige mensen het vaccin thuis geven na aanvraag vooraf.

Waarom vaccineren?

Wij raden het vaccin sterk aan. Wij nemen het zelf ook. Wij, vier artsen en onze medewerkers, zijn intussen  gevaccineerd.Het is goed dat vragen gesteld worden over voordelen en nadelen van elk nieuw vaccin. Dat doet men altijd, bij elk nieuw vaccin. Hoe erger de ziekte, hoe meer doden van de ziekte, hoe duidelijker het is dat het vaccin veel meer voordelen heeft dan nadelen. Daarom is er  vaccinatie tegen Covid19 sterk aan te raden. Ook aan kinderen (vanaf 5 jaar).


Testen:

Doe bij klachten eerst een zelftest (gekocht bij de apotheek).

Een laboratoriumtest (PCR) wordt gedaan in geval van immuniteits-problemen bij jezelf of je contacten.

Covid-testen kunnen worden gedaan in onze praktijk of in een ziekenhuis of laboratorium. We bieden zowel  PCR-labotesten als sneltesten aan. In beide gevallen wordt een staaltje uit de mond genomen. De uitslag van de klassieke test ontvang je meestal binnen 8 tot 24 uur per sms. Resultaten van sneltesten zijn beschikbaar tijdens hetzelfde consult. Beide testen worden onder bepaalde omstandigheden volledig terugbetaald (bv. bij klachten zoals hoesten, langdurig contact met een positief persoon, bij ziekenhuisopnames, ...) en kunnen we dan rechtstreeks laten vergoeden door de mutualiteit (jij betaalt niks extra)

De resultaten zijn in beide gevallen ook aanwezig in de officiële media (Federale dienst Sciensano van België, covid-paspoort).

Het digitaal coronacertificaat (covid safe ticket: CST)

Het certificaat toont dat je voldoende antistoffen hebt in één van deze drie gevallen:

  • OF je bent (al een week) volledig gevaccineerd (of deels gevaccineerd, maar de meeste Europese landen aanvaarden dit niet als geldig certificaat)
  • OF je kan een negatieve PCR-test voorleggen
  • OF je bent recent genezen van corona (min. 12 dagen sinds positieve test)

Je kan je eigen certificaat zien en downloaden via:

Bij het reizen is het verstandig dit certificaat (of de engelstalige mail met de recente uitslag) ook te downloaden en uit te printen zodat je het ook op papier bij hebt.

Het kan per post worden opgestuurd (aanvraag via 078 78 78 50, op weekdagen tussen 9u en 19u). Reken daarvoor wel een weekje tijd. De huisarts of het lokale triage of vaccinatiecenter kan je hier niet bij helpen!

Het certificaat wordt sinds zomer 2022 nog weinig gevraagd.

Meer informatie? www.vlaanderen.be/covid-certificaat 

Wanneer u reist , wil informeren op de website van het land van bestemming of u nog testen of bewijs van vaccinatie nodig hebt.