NL FR EN

Veel gestelde vragen 2023


Veelgestelde vragen Covid19 - 2023

Covid 19

Voor ieders veiligheid in onze gebouwen:

Het dragen van een masker (vanaf 6 jaar) blijft verplicht.

In onze wachtzaal wordt de veiligheid verhoogd door mondmaskers en alkohol-gel en verluchting. Wij streven ernaar om minder mensen tegelijk toe te laten. U neemt plaats op 1.5 m van anderen, de vierde persoon wacht eventueel in de gang, meer mensen wachten buiten.acht).


Vaccinatie:

In 2023 worden vaccinaties tegen Covid gegeven in sommige apotheken en bij de huisarts.

In onze praktijk doen we dit de vierde donderdag namiddag van elke maand. U kan daarvoor een dosis bestellen tot een week vooraf (liefst via mail naar  info@mediKwatrecht.be) , en dan afspraak maken bij de verpleegkundige (of een arts). Dit kan alleen wanneer je bij ons al ingeschreven bent met je E-ID en/of je rijksregister nummer. Het is op dit moment alleen mogelijk voor wie sinds 1/9/22 nog geen vaccin kreeg, of wie minder dan vier keer gevaccineerd is.

De vaccinatie van kinderen kan ook gebeuren bij de huisarts (indien leeftijd 5-11 jaar: te vermelden bij bestelling). Vanaf 12 jaar krijgt men de volwassen dosis.

Wij kunnen - zoals alle huisartsen - enkel aan bedlegerige mensen het vaccin thuis geven na aanvraag weken vooraf.

Waarom vaccineren?

Wij raden het vaccin sterk aan. Wij nemen het zelf ook. Wij, vier artsen en onze medewerkers, zijn intussen (4x) gevaccineerd.Het is goed dat vragen gesteld worden over voordelen en nadelen van elk nieuw vaccin. Dat doet men altijd, bij elk nieuw vaccin. Hoe erger de ziekte, hoe meer doden van de ziekte, hoe duidelijker het is dat het vaccin veel meer voordelen heeft dan nadelen. Daarom is er  vaccinatie tegen Covid19 sterk aan te raden. Ook aan kinderen (vanaf 5 jaar).


Testen:

Doe bij klachten eerst een zelftest (gekocht bij de apotheek).

Een laboratoriumtest (PCR) wordt gedaan in geval van immuniteits-problemen bij jezelf of je contacten.

Covid-testen kunnen worden gedaan in onze praktijk of in een ziekenhuis of laboratorium. We bieden zowel  PCR-labotesten als sneltesten aan. In beide gevallen wordt een staaltje uit de mond genomen. De uitslag van de klassieke test ontvang je meestal binnen 8 tot 24 uur per sms. Resultaten van sneltesten zijn beschikbaar tijdens hetzelfde consult. Beide testen worden onder bepaalde omstandigheden volledig terugbetaald (bv. bij klachten zoals hoesten, langdurig contact met een positief persoon, bij ziekenhuisopnames, ...) en kunnen we dan rechtstreeks laten vergoeden door de mutualiteit (jij betaalt niks extra)

De resultaten zijn in beide gevallen ook aanwezig in de officiële media (Federale dienst Sciensano van België, covid-paspoort).

Het digitaal coronacertificaat (covid safe ticket: CST)

Het certificaat toont dat je voldoende antistoffen hebt in één van deze drie gevallen:

  • OF je bent (al een week) volledig gevaccineerd (of deels gevaccineerd, maar de meeste Europese landen aanvaarden dit niet als geldig certificaat)
  • OF je kan een negatieve PCR-test voorleggen
  • OF je bent recent genezen van corona (min. 12 dagen sinds positieve test)

Je kan je eigen certificaat zien en downloaden via:

Bij het reizen is het verstandig dit certificaat (of de engelstalige mail met de recente uitslag) ook te downloaden en uit te printen zodat je het ook op papier bij hebt.

Het kan per post worden opgestuurd (aanvraag via 078 78 78 50, op weekdagen tussen 9u en 19u). Reken daarvoor wel een weekje tijd. De huisarts of het lokale triage of vaccinatiecenter kan je hier niet bij helpen!

Het certificaat wordt sinds zomer 2022 nog weinig gevraagd.

Meer informatie? www.vlaanderen.be/covid-certificaat 

Wanneer u reist , wil informeren op de website van het land van bestemming of u nog testen of bewijs van vaccinatie nodig hebt.